1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 22-10-14: Φανατισμός:Όταν η Ατομική Βούληση Μετατρέπεται σε Μαζική Παρόρμηση

PDF Εκτύπωση E-mail

Φιλοσοφικές Διαδρομές:

Φανατισμός: Όταν η Ατομική Βούληση Μετατρέπεται σε Μαζική Παρόρμηση

 gernika

 

Ενδεικτικά Περιεχόμενα του σεμιναρίου

Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του, αρχίζει να φιλοσοφεί· να επεξεργάζεται με το νου τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να κατανοεί την ουσία τους. Στην ιστορία του πνεύματος, έχουν αναπτυχθεί φιλοσοφικές σχολές, τάσεις, ρεύματα, τα οποία εστιάζουν κάθε φορά, σε ένα κεντρικό σημείο, μία αρχή, στη βάση της οποίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Λειτουργώντας ως κοινός τόπος στην απεραντοσύνη την πνευματικής πολυγλωσσίας, η φιλοσοφία, φέρνει σε επαφή όλα τα πεδία της επιστήμης, αποδεικνύοντας μία πανάρχαια γνωσιολογική αλήθεια: την ενότητα του πνεύματος. Διαμέσου της φιλοσοφικής ανάλυσης, οι αρχές των θετικών επιστημών αποσαφηνίζονται, ώστε να τους κατανοεί ο ειδικός της θεωρίας και αντίστροφα· οι θεωρητικές αρχές ενδύονται το μανδύα της πρακτικότητας, ώστε ο θετικός επιστήμων να τις αντιλαμβάνεται ως οικείες και εφαρμόσιμες. Σε μία περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη φιλοσοφία ως γενίκευση, όχι όμως με την αφηρημένη σημασία του όρου που κρύβει μέσα του την αποσπασματικότητα, αλλά με την συγκεκριμένη, σαφή, λεπτομερή και καθολικά εκπαιδευτική έννοιά του. Ως εκπαιδευτική καθολικότητα, θα ορίζαμε τη δυνατότητα της φιλοσοφίας να αποκωδικοποιεί τους ειδικούς επιστημονικούς όρους, με έναν τρόπο οικείο και προσιτό για τον καθένα: έννοιες μεμονωμένες ή σε συνδυασμό που απασχολούν τη καθημερινότητά μας σε θεωρητικό, πρακτικό ή υπαρξιακό επίπεδο, διαμέσου της φιλοσοφίας προσλαμβάνον εκλαϊκευμένο, ζωντανό χαρακτήρα, αποκαλυπτικό του βάθους του νοήματός τους. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η ανάγκη για αποφόρτιση των επιστημονικών αληθειών από το βάρος των ορισμών είναι συνδεδεμένη με οράματα όπως η δια βίου κατάρτιση, η ανοικτή εκπαίδευση και η ευρυμάθεια, η φιλοσοφική μεθοδολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Για το λόγο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στη φιλοσοφία είναι τόσο δεδομένο, όσο και η οικεία, διαρκώς εναλλασσόμενη καθημερινότητα του· είναι η πνευματική του αποζημίωση, το αντάλλαγμα, για το κουράγιο του να στέκεται σταθερά όρθιος στη δίνη της αχανούς γνώσης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας φιλοσοφίας με θέμα «Φανατισμός, όταν η ατομική Βούληση μετατρέπεται σε μαζική παρόρμηση» θα διεξαχθεί εργαστήριο ιστορίας τέχνης με στόχο την προσέγγιση του φαινομένου από την πλευρά των εικαστικών. Μέσω προβολής χαρακτηριστικών περιπτώσεων έργων τέχνης που έχουν υποστεί τη βία του φανατισμού θα διερευνηθεί η σχέση του με την τέχνη.
Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν:
Αιτίες και αφορμές εκδήλωσης φανατικής συμπεριφοράς απέναντι σε έργα τέχνης: Πως η θρησκεία, η πολιτική και άλλοι παράγοντες δημιουργούν φανατικούς.
Ποιές καλλιτεχνικές ποιότητες μπορούν εν δυνάμει να φανατίσουν.
Φανατισμός: Διαταραχή μιας λεπτής ψυχικής ισορροπίας, εύκολη αγελαία επιλογή ή εκμετάλλευση μη σκεπτόμενων ατόμων; Εικαστικές περιπτώσεις εργασίας.
Ο Φανατισμός, που ανεξάρτητα της σημασιολογικής του εξέλιξης, ως όρος προέρχεται από την λατινική λέξη fanum (=ιερόν), βεβηλώνει την ανθρώπινη κατάσταση εγκλωβίζοντας το μυαλό σε στεγανά και ανεξέταστες συμπεριφορές. Η κατανόηση, η αφομοίωση της τέχνης προϋποθέτει παιδεία, καλλιέργεια ή τουλάχιστον ιδεολογική ανεκτικότητα και ένα βαθμό πνευματικότητας, γνωρίσματα που δεν συμβαδίζουν με την ιδεοληψία και την εμμονή του φανατισμού.
Η τέχνη και ο φανατισμός είναι δύο έννοιες φύσει και θέσει ασυμβίβαστες, που η μια προϋποθέτει την απουσία της άλλης. Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Al Aswany, συνοψίζει αυτή την κοινή αντίληψη: «Αν κάποιος καταλαβαίνει την τέχνη, δεν θα γίνει ποτέ φανατικός. Αν είναι φανατικός, τότε καλό είναι να μείνει μακριά από την τέχνη γιατί ποτέ δεν θα την καταλάβει». Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τον Αδόλφο Χίτλερ, το όνειρο του οποίου ήταν να γίνει καλλιτέχνης, «η τέχνη είναι μια μεγαλειώδης αποστολή, η οποία απαιτεί φανατισμό»…
Σε μια απόπειρα σύντομης ιστορικής αναδρομής διαπιστώνεται ότι η τέχνη έχει αρκετά συχνά υπάρξει θύμα φανατισμού σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και χρονικές στιγμές: Η σύληση και καταστροφή έργων τέχνης σε περιόδους πολέμων κατά την αρχαιότητα, αλλά και τις μέρες μας, η βυζαντινή εικονομαχία, η «πυρά της ματαιοδοξίας» του Σαβοναρόλα, η Ιερά εξέταση, η ‘εκφυλισμένη’ μοντέρνα τέχνη των Ναζί, η ανατίναξη με δυναμίτη των αγαλμάτων του Βούδα από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν το 2001, μνημείων που ανήκαν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις φανατικών ατομικών επιθέσεων σε έργα τέχνης, όπως στην Pietà του Μιχαήλ Αγγέλου, στην Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι καθώς και σε πλήθος έργων εννοιολογικής τέχνης.

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις που η ιερότητα της τέχνης δεν συγκίνησε και στο άβατο της εισήλθαν με βία απόψεων και πράξεων άτομα που είτε υποκινήθηκαν, είτε υποκίνησαν ακραίες εκδηλώσεις απόρριψης και όχι σπάνια καταστροφής καλλιτεχνικών δημιουργημάτων.


Χρήσιμες πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:00-21:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:15-18:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:00
Διάλειμμα - Καφές: 20:00-20:20
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 22:00-22:30

Επιμορφωτής:

WorkShop:

 

Δημήτρης Δακρότσης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

"Ο Φανατισμός στα Έργα Τέχνης",

Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 20€,  Φοιτητές 15€, Άνεργοι 15€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks