1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 96 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κυριακή 02-11-14: Διδακτική της Γλώσσας στο Δημοτικό

PDF Εκτύπωση E-mail

Σεμινάριο

Διδακτική Μεθοδολογία στη Γλώσσα: Ανάπτυξη του Αφηγηματικού, Περιγραφικού και Επιχειρηματολογικού Λόγου στα Παιδιά

glossa_021114Ο μαθητής για να εμπλακεί στην αναγνωστική διαδικασία θα πρέπει να αναγνωρίζει στο λογοτεχνικό κείμενο ιδέες ή και γεγονότα που υπάρχουν στο δικό του πλαίσιο βιωμάτων ή εμπειριών. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ του αναγνώστη και του συγγραφέα, ο οποίος αφορά τα πρόσωπα ή τα δρώμενα του αφηγήματος. Έτσι, το ενδιαφέρον του προκαλείται και παραμένει αμείωτο καθ’ όλη την ανάγνωση, καθώς προσπαθεί να γεμίσει τα νοηματικά χάσματα που σκοπίμως αφήνει ο συγγραφέας, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης/ μαθητής να προβάλλει σε αυτό τον εαυτό του ή να ταυτιστεί με τον ήρωα ή με περισσότερους ήρωες ή να αναγνωρίσει μέσα σε αυτό το λογοτεχνικό έργο δικές του δράσεις ή σκέψεις . Όπως αναφέρει ο Marcel Proust «στην πραγματικότητα ο αναγνώστης την ώρα που διαβάζει , είναι αναγνώστης του εαυτού του». Από την άλλη πλευρά ο Wolfgang Iser επισημαίνει ότι η διάψευση (ή η επαλήθευση, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε) των αναγνωστικών προσδοκιών αποτελεί τη βασική αιτία της αναγνωστικής δραστηριοποίησης.

Για να επιτύχει ο εκπαιδευτικός την πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών του για την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη κινήτρων σε αυτούς, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι τα βιβλία αυτά δεν πραγματεύονται θέματα ξένα προς αυτούς, αλλά στην ουσία περιγράφουν την ίδια τη ζωή με έναν τρόπο ελκυστικό και ιδιαίτερο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η κατάλληλη επιλογή λογοτεχνικού βιβλίου ή κειμένου, μέσα από το οποίο θα διαφαίνονται οι εμπειρίες των μαθητών και θα υπάρχουν ενσωματωμένες οι κοινωνικές και πολιτισμικές δομές μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται και διαμορφώνονται ως προσωπικότητες.

«Εάν ένας αναγνώστης ανταποκριθεί θετικά σε ένα λογοτεχνικό έργο, αυτό σημαίνει ότι κατάφερε να προσαρμόσει τα στοιχεία του έργου έτσι ώστε να αποδίδουν τον δικό του τρόπο ζωής», αναφέρει ο Holland, θέλοντας να υπερτονίσει την αναδημιουργία των προσωπικών ζητημάτων ταυτότητας μέσα από την ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων.Ενδεικτικά Περιεχόμενα:

 Μέσα από τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος θα πρέπει να προάγονται όχι μόνο οι γνωστικές/ γλωσσικές   δεξιότητες των μαθητών, αλλά και να καλλιεργούνται και οι κοινωνικές δεξιότητές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη “διαδραστική” επαφή του μαθητή με τη λογοτεχνία και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, με την έννοια ότι οι μαθητές επανασχεδιάζουν, σχολιάζουν και αξιολογούν τον παραγόμενο αλλά και τον λογοτεχνικό λόγο ανάλογα με το επικοινωνιακό πλαίσιο. Επίσης, η επαφή των παιδιών με τη λογοτεχνία τα εφοδιάζει με όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία για να κατανοήσουν τον κόσμο και την έννοια της ιστορικότητας.

Η φυσιογνωμία του γλωσσικού μαθήματος
 • Χαρακτηριστικά των κειμενικών ειδών/ γενών του λόγου
 • Διδακτικές προσεγγίσεις για το «ξεκλείδωμα» του κειμένου
 • Τεχνικές εμβάθυνσης στο κείμενο
 • Ανάπτυξη του Αφηγηματικού, Περιγραφικού και Επιχειρηματολογικού Λόγου στα Παιδιά


Χρήσιμες πληροφορίες:

 

Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

10:00-10:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 11:00
Διάλειμμα - Καφές: 13:00-13:20
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 15:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 15:00-15:30
Επιμορφώτρια:

Ζωή Κρόκου, Διδ. Ειδικής Παιδαγωγικής

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 20€,  Φοιτητές 15€,   Άνεργοι 15€ , Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks