1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 36 επισκέπτες συνδεδεμένους

Σάββατο 03-10-15: Εκφοβισμός σε Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες και Αναπηρία

PDF Εκτύπωση E-mail

Σεμινάριο

Εκφοβισμός σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες και Αναπηρία 

specialneeds041015

Σχετικά με το σεμιναρίο

Σχολικός εκφοβισμός και άτομα με ΕΕΑ

Αποτελεί πλέον παραδοχή ότι παιδιά από όλα τα πολιτισμικά περιβάλλοντα και όλων των εκπαιδευτικών ικανοτήτων εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Ειδικότερα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δέχονται υποστηρικτική εκπαίδευση πολλές φορές στοχοποιούνται εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης. Μπορεί, επίσης, εξαιτίας των δυσκολιών τους να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να αισθάνονται αβοήθητα και ευάλωτα συναισθηματικά. Οι θύτες, όμως, εντοπίζουν αυτές τις συμπεριφορές και "αδυναμίες" και στρέφονται προς αυτά τα παιδιά.

Όμως, όλα τα θύματα δεν είναι πράα και ήπιου χαρακτήρα. Πολλά παιδιά με σύνδρομο ΔΕΠ/Υ, παραδείγματος χάριν, θυματοποιούνται είτε γιατί προκαλούν με τη διαταρακτική συμπεριφορά τους και ενοχλούν τους γύρω τους είτε γιατί είναι διαρκώς ανήσυχα και επιθετικά είτε επειδή αναστατώνονται πολύ εύκολα είτε γιατί συνεχίζουν μια διαμάχη ακόμα και αν χάνουν.

Ανεξάρτητα από την εν γένει συμπεριφορά και την προσωπικότητα, το να είναι ένα παιδί θύτης ή θύμα έχει επίδραση στην αυτοεκτίμηση, στην επίδοση και στην κοινωνικοποίησή του.

Από την άλλη, τα παιδιά που θυματοποιούνται, συχνά μαθαίνουν πώς να παίρνουν αυτό που χρειάζονται, με το να γίνονται εκ των υστέρων θύτες τα ίδια. Έτσι, τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ συχνά θεωρούνται και ως θύτες εξαιτίας της επιθετικής ή παρορμητικής συμπεριφοράς τους. Πολλές φορές επηρεάζονται από άλλους θύτες ή ενισχύονται από τον σχολικό τους περίγυρο να ενεργούν βίαια ή να προκαλούν φασαρίες. Εάν όμως τιμωρηθούν για τη συμπεριφορά τους, ενώ σε αυτούς που τους προκάλεσαν δεν επιβληθεί ανάλογη ποινή, τότε αποκτούν πάλι τον ρόλο του θύματος και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Πολλά παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση και με διάσπαση προσοχής γνωρίζουν ότι διαφέρουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Έτσι, όταν στοχοποιούνται από τους θύτες εξαιτίας αυτής τους της αδυναμίας, η αυτοεκτίμησή τους πληγώνεται ακόμα περισσότερο.

Εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές αυτοί εμφανίζουν σχολική υποεπίδοση. Συμμετέχουν λιγότερο σε δραστηριότητες σχολικές και εξωσχολικές ή χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους. Αποφεύγουν την έκθεση με το να μη συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να μείνουν στην ίδια τάξη ή να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Ο εκφοβισμός έχει και μια συναισθηματική διάσταση, η οποία μπορεί να περιορίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για κοινωνικές επαφές, ειδικότερα, εάν αυτά έχουν ήδη θέματα διαπροσωπικής προσαρμογής. Τα θύματα είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και το άγχος, προτιμούν τη μοναχικότητα και την απόσυρση, παρουσιάζουν διαταραχές τροφής και ύπνου, χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που πριν τους άρεσαν, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις και εμπίπτουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς δεν εξαφανίζονται μόλις το θύμα εγκαταλείψει το σχολείο, αλλά τα κοινωνικά και συναισθηματικά επακόλουθα επιμένουν μέχρι και την ενήλικη ζωή.

Το βέβαιο είναι ότι οι γονείς, το σχολείο αλλά και η τοπική κοινωνία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προστατευθούν από τη θυματοποίηση

 


Χρήσιμες πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:00-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:00-12:00
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:00-14:30
Επιμορφώτρια:

Ζωή Κρόκου, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 25€,  Φοιτητές 20€,   Άνεργοι 20€ , Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (5)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.
 


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks