1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δευτέρα 31/10/16: Φιλοσοφικές Διαδρομές: Η Έννοια του Ωραίου

PDF Εκτύπωση E-mail

arxaia_160315

Φιλοσοφικές Διαδρομές

Η Έννοια του Ωραίου στη Δύση από την Κλασική Αρχαιότητα μέχρι τη Σύγχρονη Εποχή


Πόλη: Αθήνα          Ημερομηνία:  Δευτέρα 31 Οκτωβρίου  2016         Ώρες: 19:00-22:00

Τόπος: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (Δίπλα στο Σταθμό του ΗΣΑΠ)

Ομιλήτης: Δημήτρης Δακρότσης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών 

Το θέμα μας:

 Οδοιπορικό αναζήτησης της έννοιας του ωραίου: φιλοσοφική επισκόπηση της Αισθητικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Εισαγωγή:

Ωραίο, άσχημο· καλαίσθητο, αποκρουστικό· αρμονικό, δυσαρμονικό: όροι αντίθετοι ως προς το νόημά τους. Ένα νόημα σχετικό, πολλές φορές συγκεχυμένο και δυσνόητο, ακόμη και όταν αφορά στα ίδια πράγματα. Συμβολισμός, σημειολογία, αλλά και γούστο, προσωπική ικανοποίηση για μία αίσθηση, ιδέα, αντίληψη, νόημα. Η παραδοχή του ωραίου, συνδέεται με την αρχαιότατη επιστήμη της Αισθητικής. Η Αισθητική, κλάδος της φιλοσοφίας, εξετάζει τη σχετική έννοια του ωραίου και του άσχημου αλλά και το φαινόμενο της πρόσληψης της πραγματικότητας διαμέσου των αισθήσεων. Οι αισθήσεις αποτελούν όργανα μίας ειδικής λειτουργίας του πνεύματος που παράγει γνώσεις, της θεωρητικής. Η θεωρητική λειτουργία, σύμφωνα με σύγχρονους μελετητές, χωρίζεται σε αισθητική και εννοιολογική. Το πώς εκδηλώνεται η αισθητική λειτουργία, ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με την λειτουργία της εννοιολογικής γνώσης και οι συσχετισμοί της με άλλες συνιστώσες του πνεύματος, όπως η ηθική, πρόκειται να μας απασχολήσουν σε έναν εκτεταμένο ιστορικό ορίζοντα, από την Κλασική Αρχαιότητα, έως τις παρυφές της μετανεωτερικότητας.

Ενότητες:

 • Τι είναι Αισθητική. Ορισμός, ιστορική αναδρομή, φιλοσοφική και κοινωνιολογική ανάλυση.
 • Κυριότεροι σταθμοί στις Αισθητικές θεωρίες της Δύσης: Κλασική Περίοδος, Δυτικός Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Διαφωτισμός, Νεότεροι Χρόνοι και αναφορά στους σημαντικότερους εκπροσώπους κάθε περιόδου. Όριο: η Αισθητική του Benedetto Croce.
 • Η Αισθητική, ως κατηγορία του θεωρητικού πνεύματος. Φιλοσοφική επισκόπηση σύμφωνα με τη θεωρία του Benedetto Croce.
 • Αισθητική εποπτεία και έκφραση: έννοιες ταυτόσημες.
 • Η έννοια του ωραίου. Τι είναι ωραίο, πώς το αντιλαμβανόμαστε και με ποια κριτήρια το διαβαθμίζουμε.
 • Το ωραίο της φύσης και το ωραίο της τέχνης.
 • Ο ρόλος του πολιτισμικού συστήματος (κουλτούρας) στη διαμόρφωση των αισθητικών προτύπων: πολιτισμικές μορφές και συμβολικοί τύποι.
 • Υπάρχει πράγματι ελεύθερη έκφραση;
 • Στοχασμός, ανάλυση και συζήτηση επάνω σε σύγχρονα αισθητικά θέματα.

Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του, αρχίζει να φιλοσοφεί· να επεξεργάζεται με το νου τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να κατανοεί την ουσία τους. Στην ιστορία του πνεύματος, έχουν αναπτυχθεί φιλοσοφικές σχολές, τάσεις, ρεύματα, τα οποία εστιάζουν κάθε φορά, σε ένα κεντρικό σημείο, μία αρχή, στη βάση της οποίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Λειτουργώντας ως κοινός τόπος στην απεραντοσύνη την πνευματικής πολυγλωσσίας, η φιλοσοφία, φέρνει σε επαφή όλα τα πεδία της επιστήμης, αποδεικνύοντας μία πανάρχαια γνωσιολογική αλήθεια: την ενότητα του πνεύματος. Διαμέσου της φιλοσοφικής ανάλυσης, οι αρχές των θετικών επιστημών αποσαφηνίζονται, ώστε να τους κατανοεί ο ειδικός της θεωρίας και αντίστροφα· οι θεωρητικές αρχές ενδύονται το μανδύα της πρακτικότητας, ώστε ο θετικός επιστήμων να τις αντιλαμβάνεται ως οικείες και εφαρμόσιμες. Σε μία περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη φιλοσοφία ως γενίκευση, όχι όμως με την αφηρημένη σημασία του όρου που κρύβει μέσα του την αποσπασματικότητα, αλλά με την συγκεκριμένη, σαφή, λεπτομερή και καθολικά εκπαιδευτική έννοιά του. Ως εκπαιδευτική καθολικότητα, θα ορίζαμε τη δυνατότητα της φιλοσοφίας να αποκωδικοποιεί τους ειδικούς επιστημονικούς όρους, με έναν τρόπο οικείο και προσιτό για τον καθένα: έννοιες μεμονωμένες ή σε συνδυασμό που απασχολούν τη καθημερινότητά μας σε θεωρητικό, πρακτικό ή υπαρξιακό επίπεδο, διαμέσου της φιλοσοφίας προσλαμβάνον εκλαϊκευμένο, ζωντανό χαρακτήρα, αποκαλυπτικό του βάθους του νοήματός τους. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η ανάγκη για αποφόρτιση των επιστημονικών αληθειών από το βάρος των ορισμών είναι συνδεδεμένη με οράματα όπως η δια βίου κατάρτιση, η ανοικτή εκπαίδευση και η ευρυμάθεια, η φιλοσοφική μεθοδολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Για το λόγο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στη φιλοσοφία είναι τόσο δεδομένο, όσο και η οικεία, διαρκώς εναλλασσόμενη καθημερινότητα του· είναι η πνευματική του αποζημίωση, το αντάλλαγμα, για το κουράγιο του να στέκεται σταθερά όρθιος στη δίνη της αχανούς γνώσης.

 


Χρήσιμες Πληροφορίες:

 

Ώρες προσέλευσης-Παραλαβή Σημειώσεων : 18:30-18:45

Έναρξη Ημερίδας: 19:00     Ολοκλήρωση Ημερίδας: 22:00    

Παραλαβή  βεβαιώσεων: 22:00-22:30

Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 15€, Φοιτητές: 10€,  Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,     

Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks