1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 107 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πάτρα Σάββατο 11/03/17: Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση

PDF Εκτύπωση E-mail

THEATRIKO_PAIXNIDI_3Σεμινάριο

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση 

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί εκφράζει ένα σύνολο κινήσεων και στάσεων που γίνεται γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την ικανότητα να γίνεται κατανοητό και να κατανοεί, μετατρέποντας αυτή την αντίληψη, την κατανόηση του κόσμου, σε σύμβολα σε μια ατελείωτη σημειολογία.

Το παιδί βιώνει ρόλους και τους εκφράζει με μια συναισθηματική εμπλοκή που πολλές φορές μένουμε έκπληκτοι και εκστασιασμένοι μπροστά σε αυτή την αστείρευτη φαντασία. Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική πράξη, όπως είναι μια θεατρική παράσταση, είναι όμως μια ολοκληρωμένη προπαρασκευαστική έκφραση όλων των εμπειριών και των συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί.

Αντικείμενα, χρώματα, μυρωδιές, εικόνες, λέξεις, εκφράσεις, κινήσεις, στάσεις, όνειρα, επιθυμίες, ανάγκες, όλα κινητοποιούνται σε ένα ατελείωτο χορό συνειρμών και συμβόλων.

Είναι ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση, λειτουργεί έξω από τα καθιερωμένα και κατεστημένα πλαίσια και το παιδί διαμορφώνει-εφευρίσκει ένα πλήθος εμπειριών στις οποίες εκτίθεται.

Γι’ αυτό άλλωστε το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αισθητικής αγωγής γιατί μπορεί «να αποτελέσει την κοίτη μέσα στην οποία συναντώνται όλες οι επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει το σχολείο (εικαστική αγωγή, μουσική αγωγή κ.α.) θα μπορούσε έτσι το παιδί να συνειδητοποιήσει την σύνδεση των τεχνών μεταξύ τους καθώς και του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, με τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους»...

 

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

 • Η Ομάδα και οι Στόχοι του Θεατρικού Παιχνιδιού
Το θεατρικό παιχνίδι καταργεί τις ανταγωνιστικές σχέσεις, την αντίθεση του ικανού και του μη ικανού, της επιτυχίας και της αποτυχίας. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί συνεργάζεται, μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά και αισθάνεται πάντα χρήσιμο και απαραίτητο στην ομαδική διαδικασία άρα κατ΄ επέκταση νιώθει ικανό άξιο και με αυτοπεποίθηση.
 • Βασικές Αρχές Ανάπτυξης Θεατρικού Παιχνιδιού και Υλικοτεχνικά Μέσα
 • Σωματική έκφραση, αυτοσχεδιασμοί, κωμικά στοιχεία, μάσκα κοστούμια, ιστορίες, μακιγιάζ, μουσική, σκηνικά κ.α.
 • Δραματοποίηση και Θεατρικό Παιχνίδι
 • Σωματικό Θέατρο

To σωματικό θέατρο έχει ως βασική σημειολογική μονάδα το ανθρώπινο σώμα. Δίνει έμφαση στο δημιουργό (ηθοποιό, χορευτή, εκπαιδευτή, εμψυχωτή, κ.α.), ο οποίος μπορεί να εκφράσει συναισθήματα  και ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο σενάριο, απλά με ένα ερέθισμα π.χ. μιας εικόνας, ενός έργου τέχνης ακόμα και μιας λέξης. Το σωματικό θέατρο εμπεριέχει: παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό, χορό και ελεύθερη κίνηση, έτσι βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν άμεσα, να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

 • Θεατρικό Παιχνίδι και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Θεατρικό Παιχνίδι και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Οι ιδιαιτερότητες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 


Το σεμινάριο είναι βιωματικό, παρακαλώ να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια.


Χρήσιμες πληροφορίες:

 

Πόλη Διεξαγωγής: Πάτρα
Τόπος: Ξενοδοχείο ASTIR, Αγ. Ανδρέου 16 Πάτρα    (ΧΑΡΤΗΣ)
Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:30

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

09:15-09:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 10:00
Διάλειμμα - Καφές: 12:30-13:00
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 14:30
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 14:30-15:00
Εμψυχώτρια:

   Ξανθή Ταβουλαρέα, Εικαστικός, Ηθοποιός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 30€, Φοιτητές 25€,   Άνεργοι 25€


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks