Δραστηριότητες Εικαστικής Θεραπείας

Βιωματικά Εργαστήρια Κυριακή 07 & 14/04/24


Βιωματικά εργαστήρια δραστηριοτήτων εικαστικής θεραπείας


-------------------------------------------------------------------------------------


  • Εξ ολοκλήρου Δια ζώσης
  • Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)
  • Σύνολο συναντήσεων: 2
  • Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
  • 1η Συνάντηση: Κυριακή 07/04/24 (10:00-14:00)
  • 2η Συνάντηση: Κυριακή 14/04/24 (10:00-14:00)

  

  • Επιμορφώτρια - Εμψυχώτρια: Αθανασέκου Μαρία, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
  • Δίδακτρα: 60€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 50€, Απόφοιτοι ΑΙΕ (κύκλοι-ετήσια προγράμματα): 45€

Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας ΑΙΕ: Δωρεάν 

  • Παρέχονται: Σημειώσεις-Βιβλιογραφία- Υλικά Εργαστηρίων -Βεβαίωση Παρακολούθησης

-------------------------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για το σεμινάριο


Άνθρωποι, υγεία, εργασία, είναι κάποια από όσα `δικά μας, αυτονόητα` ανά πάσα στιγμή μπορούν να χαθούν διαταράσσοντας την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία μας. 


Στα εργαστήρια, μέσα από προβολή έργων σχετικών με την απώλεια, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική ομιλία, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με αφορμή τις εικόνες και τα έργα τέχνης. Επίσης, θα γίνει εισαγωγή στην εικαστική θεραπεία, την ιστορία και τους σκοπούς της.


Οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν μέσα από αυτή τη διαδικασία για το πρώτο βιωματικό εργαστήριο που θα ακολουθήσει και θα έχει ως σκοπό την ενσώματη εμπειρία της δημιουργίας προσωπικών έργων και την έλευση στο φως, συχνά, σκιερών ή σκοτεινών αναμνήσεων που σχετίζονται με την απώλεια. Στο δεύτερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες εικαστικής θεραπείας με βάση τον ελεύθερο συνειρμό και την επαφή με το συναίσθημά μας.


Θα κινηθούμε στους άξονες της εικαστικής θεραπείας και της φιλοσοφίας της, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να καταδυθούν στον εαυτό τους και να επιστρέψουν κάνοντας απτή και ορατή την αίσθηση και τη μνήμη τους με τη μορφή εικόνας.


Όταν εικονοποιούμε, συμβολοποιούμε - με λίγη καλή τύχη και δουλειά, συνειδητοποιούμε.


Η τέχνη εκφράζει τη λειτουργία της ψυχής, της εσωτερικής μας ζωής. Ο Ελβετός γλωσσολόγος Saussure αναφέρθηκε κυρίως στην «ψυχική» ιδιότητα του σημείου/συμβόλου υπογραμμίζοντας ότι τα συνειδησιακά γεγονότα, οι ιδέες με παραστάσεις των γλωσσικών σημείων ή οι ακουστικές εικόνες συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Το όργανο αυτό, ο σκληρός δίσκος της ύπαρξής μας, είναι υπεύθυνο για τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και για την διατήρηση ή όχι της μνήμης γεγονότων, ενώ τα ίχνη της εμπειρίας μας, το βιωμένο σώμα μας, αποτυπώνονται εκεί.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η εμπειρία αφήνει πίσω της ένα ίχνος. Η παρατήρηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροβιολογίας, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η πλαστικότητα των νευρωνικών δικτύων επιτρέπει την αποτύπωση της εμπειρίας.

Αυτή η πλαστικότητα θεωρείται βασικό συστατικό των μηχανισμών της μνήμης και της μάθησης και αποτελεί σημαντικό πεδίο της νευροβιολογίας.


Η Ομάδα

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, με ποικίλες γνωστικές αφετηρίες, και μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον και τη διάθεση να γνωρίσουν την εικαστική θεραπεία, μέσα από το χρώμα, τις εικόνες και τις ιστορίες της τέχνης.


Για το πρώτο βιωματικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες, παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους ένα προσωπικό αντικείμενο (όσο μεγάλο ή μικρό θέλουν) το οποίο σηματοδοτεί κάτι πολύ δυνατό και έχει συμβολική αξία για τους ίδιους. (υφάσματα, κεντήματα, κοσμήματα, ρούχα, φυλαχτά, εικόνες κ.λπ.). Αυτά τα συμβολικά αντικείμενα παρουσιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους για την ιστορία και τη συναισθηματική τους αξία και στη συνέχεια εκφράζουν μέσω της τέχνης αυτό που αισθάνονται ή σκέφτονται για το αντικείμενο – ένα αντικείμενο που συνδέεται με μια μορφή απώλειας. 

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να είναι ντυμένοι με άνετα ρούχα που δεν θα στενοχωρηθούν αν λερώσουν.

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Αθανασέκου

Η Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Frederick, ενώ έχει διδάξει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), ΕΚΠΑ, στη Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας COST Action με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας στη δράση με στοιχεία: “Perinatal Mental Health and Birth-Related Trauma: Maximising best practice and optimal outcomes” (DEVoTION) CA18211 (μέλος του Management Committee).

Δίνει διαλέξεις για θέματα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς και συνεργάζεται σταθερά με το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία, έχουν εκδοθεί βιβλία της σε έντυπη μορφή και ηλεκτρονική. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα με γνώμονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει μετεκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, το Παιδικό Ιχνογράφημα, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Digital Education, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευροψυχολογία, Λαογραφία κ.α., και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεματική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήμες (όπως η Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Λαογραφία, Κοινωνιολογία, κ.α.) φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δημιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόμενων με την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να μοιράζεται και να επικοινωνεί μέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει μεγάλη δύναμη και ιστορίες να μας πει, πολλές, αν όχι όλες, μας αφορούν ή θα μας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής μας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό μας πεδίο.


-------------------------------------------------------------------------------------


Πληροφορίες - Εγγραφές:

www.aie.gr

[email protected]

698 68 09 035

211 75 06 446 


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, είναι απαραίτητη, η δήλωση συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί:


cover Δραστηριότητες Εικαστικής Θεραπείας
Που θα μας βρείτε
Copyright © 2024 Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης Όροι Χρήσης | Όροι Μελών | Ιδιωτικότητα
Facebook Instagram Pubbuh
We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use this website, you agree with our terms.Ok