Το Παιδικό Σχέδιο ως Εργαλείο στη Συμβουλευτική Γονέων

Μέσω ZOOM, 26/06/24 (19:30-22:00)

 • Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
 • Σύγχρονη Εκπαίδευση, μέσω ΖΟΟΜ
 • Τετάρτη 26/06/24 (19:30-22:00)
 • Επιμορφώτρια: Δρακοπούλου ΕιρήνηΕιρήνη Δρακοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός M. Ed., Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
 • Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
 • Δίδακτρα: 35€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 30€
 • Δίδακτρα Κύκλου (6 σεμινάρια): 120€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 100€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας ΑΙΕ: Δωρεάν

https://www.aie.gr/story.aspx?id=0B950398-9FDE-E0D3-9F13-F78ED68FF511

 • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης


-------------------------------------------------------------------------------

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς απαραίτητη εξειδίκευση στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον και τη διάθεση να μάθει, να γνωρίσει τον εαυτό του και τους γύρω του και να αποκτήσει απλές δεξιότητες χειρισμού καθημερινών δύσκολων καταστάσεων, μέσα από το πρίσμα της θετικής Ψυχολογίας.

Τα μαθήματα εστιάζουν στη μελέτη, των θετικών συναισθημάτων, της ενσυναίσθησης και της ψυχικής ανθεκτικότητας, ως δεξιότητες για μια ισορροπημένη ζωή.


-------------------------------------------------------------------------------------

Αναλυτική παρουσίαση των Σεμιναρίων


4) Τετάρτη 26/06/24 (19:30-22:00)

"Το Παιδικό Σχέδιο ως Εργαλείο στη Συμβουλευτική Γονέων"


Τα παιδιά ζωγραφίζουν όπως ακριβώς οι ενήλικες παράγουν καλλιτεχνικό έργο. Το ιχνογράφημα αντιπροσωπεύει για το παιδί αυτό που είναι το καλλιτέχνημα για τους ενήλικες. Όπως κάθε καλλιτεχνικό έργο αποτελεί για το άτομο που το δημιουργεί ένα μέσο έκφρασης, έτσι και το ιχνογράφημα είναι για το παιδί ένα μέσο επικοινωνίας με τον εξωτερικό κόσμο.

Το παιδικό σχέδιο είναι ένα μήνυμα, ένας αυθόρμητος λόγος, ένα δείγμα ελεύθερης έκφρασης. Μιλάει, διηγείται και εξηγεί όλα εκείνα που το παιδί δεν μπορεί να σχηματίσει με λέξεις. Η γλώσσα του και η μελέτη του δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για όλα εκείνα που επιθυμούμε να μάθουμε για το παιδί.

Το παιδικό σχέδιο στη συμβουλευτική γονέων

Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο μη-λεκτικής έκφρασης του παιδιού, ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για το ίδιο όσο και για τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση και την ψυχοπαιδαγωγική του υποστήριξη.

Δίνει πληροφορίες για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, αλλά και συμπεράσματα για τις σκέψεις του, τα άγχη, τις κρυφές επιθυμίες, τους φόβους, τα συναισθήματα απειλής ή ενοχής, από τα οποία μπορεί να καταβάλλεται. Αυτό συμβαίνει διότι, πολύ συχνά οι φιγούρες των ιχνογραφημάτων παρουσιάζουν ομοιότητες με τους ανθρώπινους χαρακτήρες, τους οποίους συναντούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.

Μας δίνει ακόμα τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού, αλλά και το που βρίσκεται αναπτυξιακά, με βάση τη χρονολογική του ηλικία και το τι είναι αναμενόμενο και σύνηθες ανάλογα μ’ αυτήν (ωριμότητα σχεδίου).

Τέλος, μέσω του παιδικού ιχνογραφήματος, μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τις προτιμήσεις και τις ιδιαίτερες κλίσεις του παιδιού, καθώς σε αυτό αποτυπώνονται οι ικανότητες και το προσωπικό του ύφος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο εξεταστής μπορεί να ανακαλύψει μέσα από το σχέδιο ενός παιδιού τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, στα οποία θα στηριχθεί για να τροποποιήσει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

 -------------------------------------------------------------------------------------

Το Πρόγραμμα στοχεύει:


 • Να παρουσιάσει την έννοια και τη σημασία της Συμβουλευτικής της Ψυχολογίας στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων
 • Να ενισχύσει γνωστικά όσους άτυπα καλούνται να παίξουν το ρόλο του συμβούλου, π.χ. Εκπαιδευτικοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Επαγγελματίες Υγείας, Γονείς κ.α.
 • Να βοηθήσει:
 • Στην αυτοβελτίωση
 • Στην καλυτέρευση της επαγγελματικής θέσης, με την απόκτηση νέων γνώσεων και μεθόδων καθημερινής δράσης και
 • Στην προώθηση της αυτογνωσίας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πληροφορίες:

[email protected]

698 68 09 035

211 75 06 446


Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, είναι απαραίτητη, η δήλωση συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί:

Που θα μας βρείτε
Copyright © 2024 Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης Όροι Χρήσης | Όροι Μελών | Ιδιωτικότητα
Facebook Instagram Pubbuh
We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use this website, you agree with our terms.Ok