Παραμύθι και Δημιουργική Γραφή

Αθήνα Σάββατο 03/02/24


Παραμύθι και Δημιουργική Γραφή:

Παραμυθία, Ψυχική Ανάπτυξη, Πνευματική Ανάταση και η Τέχνη της Οπτικής Επικοινωνίας μέσω της Εικονογράφησης

-------------------------------------------------------------------------------------


 • Εξ ολοκλήρου Δια ζώσης
 • Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)
 • Σύνολο συναντήσεων: 4
 • Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
 • 1η Συνάντηση: Σάββατο 03/02/24 (10:00-13:00)
 • 2η Συνάντηση: Σάββατο 17/02/24 (10:00-13:00)
 • 3η Συνάντηση: Σάββατο 02/03/24 (10:00-13:00)
 • 4η Συνάντηση: Σάββατο 30/03/24 (10:00-13:00)

  

 • Επιμορφώτριες: Αθανασέκου Μαρία, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων & Σοφία Σκλείδα, Δρ. Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Συγγραφέας
 • Δίδακτρα: 80€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 60€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας ΑΙΕ: 50€ 
 • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης

-------------------------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Το σεμινάριο θα διαρθρωθεί σε δύο μέρη:

Μια εισαγωγική τρίωρη συνάντηση με την Ιστορικό Τέχνης, Δρα Μαρία Αθανασέκου, στην οποία θα συζητηθεί το γενικό πλαίσιο του παραμυθιού και των εικονογραφήσεών του, ιδιαίτερα κατά την εποχή ακμής του, τον 19ο αιώνα.

Το παραμύθι λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας οπτικές προσέγγισης που διευρύνουν την αντίληψη της πραγματικότητας και του ίδιου του εαυτού. Είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο στο οποίο συγκεράζονται παιδαγωγικές ποιότητες και τέχνη.

Μεγάλη άνθιση παρατηρήθηκε όχι μόνο στην εικονογράφηση των παραμυθιών κατά τη Βικτωριανή εποχή, αλλά και στην επιλογή τους ως θέμα για τη δημιουργία έργων τέχνης. Από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που εικονογράφησαν παιδικά παραμύθια, ήταν ο Gustave Doré. To 1867 εικονογράφησε τα παραμύθια του Perrault. Ο ενήλικος εκπαιδευόμενος μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά από την επαφή του με το παραμύθι, όχι μόνο σε επίπεδο γλώσσας, αλλά και εικόνας, γιατί η δύναμη της οπτικής επικοινωνίας και της τέχνης είναι τεράστια. Η τέχνη συμβάλλει στην αισθητική καλλιέργεια καθώς βοηθάει, ανάμεσα σε άλλα, στον εικαστικό γραμματισμό και τη διαμόρφωση της οπτικής αντίληψης. Μέσα από μια παραμυθένια εικαστική διαδρομή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και να αναλύσουμε την οπτική επικοινωνία των εικονογραφήσεων, πριν περάσουμε στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου.


Στο δεύτερο μέρος, που αποτελείται από τρεις τρίωρες συναντήσεις, θα μας οδηγήσει η Δρ Σοφία Σκλείδα, συγγραφέας και φιλόλογος, για να μας ανοίξει την πόρτα της δημιουργικότητας και της συγγραφής του δικού μας παραμυθιού.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: “Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι. Μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις”.

Τα παραμύθια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτελούν εξαιρετική πνευματική τροφή μικρών και μεγάλων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για το είδος, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν στις μικρές και ευαίσθητες κυρίως ηλικίες, όπως ψυχική εκτόνωση, συναισθηματική ανάπτυξη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, κοινωνικοποιημένη σκέψη, αυτοπεποίθηση, καθώς και πολλά άλλα.

Ένα παραμύθι πρέπει να έχει ολοκληρωμένη και άρτια δομή, με αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει να κρατάει αμείωτο και  ζωντανό το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε και ο συγγραφέας του παραμυθιού «Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων», Λιούις Κάρολ: «Το παραμύθι όχι μόνο δεν απαιτεί, αλλά καθησυχάζει, δίνει ελπίδα και βρίσκει πάντα μια λύση!».

Με αφορφή τη διάρθρωση και τη δομή του παραμυθιού, θα γευτούμε τη χαρά της συγγραφής και της δημιουργικής γραφής, δοκιμάζοντας διαφορετικές μορφές λόγου, που αφορούν τον αυτοσχεδιασμό, τη στιχοπλοκή, την αφήγηση, τη δημιουργική ανάγνωση κ.ά.

-------------------------------------------------------------------------------------

Η Ομάδα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, εμψυχωτές, εικαστικούς, γονείς, καθώς και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν εκτενέστερα το παραμύθι και να εξειδικευτούν στο πεδίο της Δημιουργικής Γραφής με έμφαση στο παραμύθι και στα δυναμογόνα στοιχεία του, για να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους ή στην εργασία τους.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ο Στόχος του Σεμιναρίου

Εξάσκηση στην τέχνη της συγγραφής παραμυθιών και της δημιουργικής γραφής, μέσα από μία σειρά βιωματικών συναντήσεων, με έμφαση στην παραγωγή και τη συγγραφή ιστοριών από όλους τους συμμετέχοντες, με απώτερο στόχο την έκδοση ενός συλλογικού τόμου.

-------------------------------------------------------------------------------------

 Ενδεικτικές θεματικές Ενότητες

 

·      Η έννοια του παραμυθιού

·      Τα βασικά του στοιχεία

·      Θέματα- Σκηνικά- Ήρωες- Χαρακτήρες-Αντικείμενα

·      Παραδείγματα σύνθεσης παραμυθιού 

·      Τρόποι σύνθεσης παραμυθιού

·      Το δικό σου παραμύθι!

-------------------------------------------------------------------------------------

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Σοφίας Σκλείδα

Η Σοφία Σκλείδα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Δίπλωμα Master Παιδαγωγικής, Διδακτορικό Δίπλωμα Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Βεβαίωση ολοκλήρωσης της Μεταδιδακτορικής Έρευνά της, στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δημοσιεύει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει διοργανώσει διεθνείς και εγχώριες λογοτεχνικές εκδηλώσεις, βραβεύτηκε σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, είναι μέλος λογοτεχνικών επιτροπών, και έχει επιμεληθεί ποικίλες σχετικές συλλογικές εκδοτικές δράσεις. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, ιταλική, ισπανική, ρουμανική, αλβανική και βεγγαλική γλώσσα. Έχει εκδώσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικά 20 βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται ποιητικές συλλογές, ποιητικά αφηγήματα, παραμύθια, επιστημονικά εγχειρίδια. Είναι Αντιπρόεδρος - Υπεύθυνη για τα πολιτιστικά θέματα της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας, ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και της Επιτροπής κρίσης νέων μελών και τέλος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Αθανασέκου

Η Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Frederick, ενώ έχει διδάξει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), ΕΚΠΑ, στη Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας COST Action με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας στη δράση με στοιχεία: “Perinatal Mental Health and Birth-Related Trauma: Maximising best practice and optimal outcomes” (DEVoTION) CA18211 (μέλος του Management Committee).

Δίνει διαλέξεις για θέματα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς και συνεργάζεται σταθερά με το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία, έχουν εκδοθεί βιβλία της σε έντυπη μορφή και ηλεκτρονική. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα με γνώμονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει μετεκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, το Παιδικό Ιχνογράφημα, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Digital Education, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευροψυχολογία, Λαογραφία κ.α., και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεματική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήμες (όπως η Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Λαογραφία, Κοινωνιολογία, κ.α.) φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δημιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόμενων με την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να μοιράζεται και να επικοινωνεί μέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει μεγάλη δύναμη και ιστορίες να μας πει, πολλές, αν όχι όλες, μας αφορούν ή θα μας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής μας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό μας πεδίο.


-------------------------------------------------------------------------------------


Πληροφορίες - Εγγραφές:

[email protected]

698 68 09 035

211 75 06 446 Που θα μας βρείτε
Copyright © 2024 Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης Όροι Χρήσης | Όροι Μελών | Ιδιωτικότητα
Facebook Instagram Pubbuh
We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use this website, you agree with our terms.Ok