Eισαγωγή στην Εικονογραφία και την Ερμηνεία Συμβόλων στις Εικαστικές Τέχνες

Αθήνα Δευτέρα 23/01/2023

 • Εξ ολοκλήρου Δια ζώσης
 • Τόπος: Εγκαταστάσεις ΑΙΕ, (Μενεμένης 5 Νέα Ιωνία Αττικής Τ.Κ. 14232)
 • Σύνολο συναντήσεων: 5
 • Ημερομηνίες Διεξαγωγής:1η Συνάντηση: Δευτέρα 23/01/23 (19:30-21:30)
 • 2η Συνάντηση: Δευτέρα 30/01/23 (19:30-21:30)
 • 3η Συνάντηση: Δευτέρα 06/02/23 (19:30-21:30)
 • 4η Συνάντηση: Δευτέρα 13/02/23 (19:30-21:30)
 • 5η Συνάντηση: Δευτέρα 20/02/23 (19:30-21:30)          
 • Επιμορφώτρια: Αθανασέκου Μαρία, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
 • Δίδακτρα: 80€, Άνεργοι-Φοιτητές-Πολύτεκνοι-ΑμΕΑ: 60€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας ΑΙΕ: 50€ 
 • Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης

Λίγα λόγια για το σεμινάριο


Η Εικονογραφία είναι η περιοχή της Ιστορίας Τέχνης που μελετά την αναγνώριση ή ταυτοποίηση, την περιγραφή και την ερμηνεία συμβόλων και εφαρμόζεται στις εικαστικές τέχνες. Στόχος της είναι η αποσαφήνιση των συμβατικών εικαστικών στοιχείων και του συγκεκριμένου σημασιολογικού φορτίου κάθε συμβόλου.

Για παράδειγμα, ο άγιος Σεβαστιανός αποδίδεται ως μια ημίγυμνη νεαρή ανδρική μορφή που την διαπερνούν βέλη, αυτά είναι το αναγνωριστικό του, χαρακτηριστικό σύμβολο, όπως αντίστοιχα το μυροδοχείο είναι το εικονογραφικό σύμβολο της Μαρίας Μαγδαληνής. 

Επίσης, οι πεταλούδες σε πολλούς πολιτισμούς συμβολίζουν την ψυχή και ο κισσός την αθανασία. Στην βικτωριανή τέχνη ένα πουλί στο κλουβί παραπέμπει στον ρόλο της γυναίκας ως αποκλεισμένης από κοινωνικές ελευθερίες καλής νοικοκυράς, ή στην μεσαιωνική τέχνη, ένας μονόκερως συμβόλιζε την αγνότητα και επομένως την Παναγία. Ακόμη και η σύγχρονη τέχνη πολλές φορές καταφεύγει σε συμβολικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας ένα αρχαίο εικαστικό λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, το ‘κρανίο’ του Damien Hirst, έργο του 2007, ανήκει στην εικονογραφική κατηγορία του Memento Mori, μιας εικαστικής υπενθύμισης της θνητότητας και του πεπερασμένου της ζωής.

Στόχος μας είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τις εικόνες, να κοιτάζουμε και να βλέπουμε πραγματικά.

Κατά κύριο λόγο, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωγραφική επιφάνεια ή στο πλάσιμο ενός γλυπτού. Οι παραμικρές λεπτομέρειες λειτουργούν σαν σημεία στίξης και σαν αλφάβητος για να επικοινωνήσει ο καλλιτέχνης συγκεκριμένα μηνύματα. Φαινομενικά, τα λουλούδια, για παράδειγμα, επικαλούνται και εκφράζουν την ομορφιά, όμως στον ‘Άνοιξη’ του Μποτιτσέλι κάθε ένα από τα αναπαριστώμενα με βοτανική ακρίβεια άνθη, φέρει συγκεκριμένα νοήματα που πλαισιώνουν τις μορφές και δεν λειτουργούν ως ‘ απλά κάτι όμορφο κ, ωστόσο, ανούσιο’. Αν δεν γνωρίζουμε τις σημασίες των λουλουδιών που εξηγούνται σε βιβλία για τη ‘Γλώσσα των λουλουδιών’ στη βικτωριανή εποχή, θα χάσουμε πολύ από την κατανόηση της ‘Οφηλίας’ του Μιλέ, όπου τα άνθη, ένα ένα φέρουν συγκεκριμένες σημασίες. Μια κίτρινη τουλίπα στις κάτω χώρες συμβολίζει την ελευθεριότητα, ένας λευκός κρίνος στις Χριστιανικές χώρες την αγνότητα, το ρόδι στην αρχαιότητα συμβόλιζε το θάνατο, αλλά κατέληξε στη σύγχρονη εποχή να χρησιμοποιείται ως σύμβολο καλοτυχίας.

Η μορφή των συναντήσεών μας θα είναι διαδραστική και μέσω διαλόγου θα ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται τα μηνύματα των έργων τέχνης. Το ταξίδι στον κόσμο της Εικονογραφίας θα περιέχει σύμβολα όπως το ρόδο, τον όφη, το δέντρο, αρχετυπικά κωδικοποιημένους φορείς ενός περιεχομένου που σαγηνευτικά μας καλεί να το φέρουμε στο φως.

Ας ανοίξουμε τα μάτια και την ψυχή μας για να δούμε και να νιώσουμε, ας θυμόμαστε ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μας φέρνει νέα από εμάς, φτάνει να ξέρουμε να ανοίξουμε το φάκελο και να διαβάσουμε, φτάνει να γνωρίσουμε τη γλώσσα της.


Περιεχόμενα του Σεμιναρίου


«Διατροφική» εικονογραφία

Η τροφή μας κρατάει στη ζωή, μας συντηρεί. Η τέχνη μας δίνει ‘άλλη’ ζωή, μας συνδέει με το μέσα μας και το μακρόκοσμο. Με την τέχνη ζούμε ουσιαστικά, ταϊζει το πνεύμα, την ψυχή, τη φαντασία, μας μαθαίνει να ζούμε συμβολικά. Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό να μιλήσουμε για τέχνη, να δούμε έργα με αφορμή την τροφή, να γευτούμε τα νοήματα και τις σημασίες του φαγητού ως συμβόλου.

Ας δούμε την εικονογραφία του φαγητού στην τέχνη, τον συμβολισμό, τις ιστορίες, την κοινωνία και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες συγκεκριμένες τροφές απέκτησαν δική τους νοηματοδότηση. Ας γευτούμε βιταμινούχα και νόστιμη τέχνη, ας τη διαβάσουμε μέσα από την ιστορική στιγμή, τη βιογραφία των καλλιτεχνών, τη θρησκεία, την αισθητική, τον πολιτισμό και τόσα άλλα ακόμη (κοινωνία, σεξ, αισθησιασμός, μαντζούνια, θεραπεία, ίαση, εγκυμοσύνη, θάνατος, ασθένεια, μαγικές συνταγές, ιερές τροφές, αλληγορίες και αφορμήσεις ερμηνείας).


Με το φαγητό επιβιώνουμε. Με την τέχνη ζούμε.Το σεμινάριο θα διαρθρωθεί σε πέντε ενότητες:

1. Ψάρια και θαλασσινά: Συμβολισμός και αλμύρα

2. Αυγό: Συμβολισμός και πρωτεΐνη

3. Βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά: Συμβολισμός, συνταγές και θεραπεία

4. Φρούτα: Συμβολισμός και νοστιμιά

5. Λαχανικά: Συμβολισμός και βιταμίνες

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|aie|articles|soma|5ACC0423-1C44-484B-950F-52BCBA793B67
Που θα μας βρείτε
Copyright © 2023 Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης Όροι Χρήσης | Όροι Μελών | Ιδιωτικότητα
Facebook Instagram Pubbuh
We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use this website, you agree with our terms.Ok